Concertarchief 2021

 

Concert in Engelse sfeer


Een jongenskoor in Kapelle! Wie kent ze niet, de beroemde Engelse jongenskoren. Van de radio, op cd of live tijdens bijvoorbeeld een vakantie in Engeland. Maar ook in Nederland zijn een aantal goede jongenskoren, die werken en musiceren in dezelfde Engelse traditie.

Het Gorcum Boys Choir is zo'n jongenskoor en je kunt ze meemaken in Kapelle. In de historische Hervormde Kerk zullen ze de sfeer van een Engelse kapel oproepen met prachtige koormuziek, afgewisseld met orgelmuziek en samenzang.

Gorcum Boys Choir o.l.v. Jeroen Bal
Arjan Versluis, orgel (stadsorganist van Gorinchem)

Datum: zaterdagmiddag 13 november 2021, 16:00 uur 

 

Orgelconcert

Organist Wouter van der Wilt komt naar Kapelle met een virtuoos concertprogramma.
Van der Wilt is opgegroeid in onze streek, werkt als (kerk-)organist in Rotterdam en is docent op het conservatorium in Tilburg.
Op het programma staat niet alleen muziek van beroemde namen als Bach en Mendelssohn, maar ook werk van minder bekende componisten en een eigen compositie (Intrada). Daarnaast zal Wouter een improvisatie spelen.
Wouter van der Wilt koppelt virtuoos spel aan een groot muzikaal inlevingsvermogen. Daarmee brengt hij de muziek dicht bij de luisteraar. Een feest om mee te beleven!

Datum: zaterdagmiddag 16 oktober 2021, 16:00 uur 

Duoconcert orgel & trompet

Twee jonge musici die aan elkaar gewaagd zijn en elkaar aanvoelen, komen met een boeiend programma, waarin ze geen uitdaging uit de weg gaan.
Zaterdag 25 september spelen in onze concertserie de Noors-Nederlandse (of Zeeuwse, zelfs Kapelse!) Hans Blok op trompet en onze ‘eigen’ Mark Christiaanse op orgel en harmonium.

De muziek, de klank, het muzikale verhaal naar de luisteraar, dat is wat telt. Ook als dat tot verrassende keuzes leidt. Zo wordt een muziekwerk uit de tijd van de vroege barok vrolijk uitgevoerd op het harmonium, een instrument dat pas twee eeuwen later werd uitgevonden! En blijkt een gevoelige compositie voor viool ook goed te klinken uit de trompet van Hans.
Als klap op de vuurpijl durven ze het aan om, als klassiek opgeleide musici, het slotnummer te improviseren. Met wat globale afspraken en een paar schetsen op papier, zal het stuk ter plekke moeten ontstaan: de overtreffende trap van samenspel!Datum: zaterdagmiddag 25 september 2021, 16:00 uur

Duoconcert orgel & trombone

Trombone en orgel in concert staat garant voor een afwisseling van lyriek en vuurwerk. Joram van Ketel (1994) en Iddo van der Giessen (1995) dagen elkaar voortdurend uit om de uitersten in dynamiek en timbre van hun instrumenten op te zoeken, van fluisterzacht tot meeslepend fel. De twee alumni van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag laten graag horen hoe hun instrumenten veelzijdig en in elkaars verlengde klinken. De ene keer zijn ze verwikkeld in een contrasterend dialoog, dan klinkt het orgel als orkestbegeleiding bij de poëtisch solerende trombone, en op weer een ander moment smelten hun instrumenten samen richting een spannende climax. 

 

In 2018 presenteerden zij de goed ontvangen cd ‘Wachet auf!’  vanuit de Goede Herderkerk in Rotterdam. Hun repertoire strekt zich uit van de Venetiaanse renaissance tot hedendaagse muziek. Op dit Bätz-Witte Concert is er speciale aandacht voor de orkestrale muziek uit de 19e eeuw. Zij voeren onder meer de Duo Concertante van Gustav Holst uit, een concertwerk voor trombone en orgel uit 1894 dat pas in 1995 werd herontdekt. In deze muziek komt het 19e-eeuwse orgel uitstekend tot zijn recht. Joram en Iddo gaan het avontuurlijke spel met elkaars durf, hun instrumenten en de ruimtelijke akoestiek graag aan. 


Datum: zaterdagmiddag 4 september 2021, 16:00 uur


Miniconcerten 2021


Onder het motto: "Miniconcert in zomerse sfeer!" organiseerden we in augustus 2021 elke zaterdag een gratis miniconcert. De nadruk lag daarbij op lokale en jonge musici. Verrast waren we door de grote belangstelling en de vele positieve reacties! We hopen hier zeker een vervolg aan te kunnen geven. 

Zaterdag 7 augustus 2021
Judith van Eck, trompet
Lieke van Eck, harp
Mark Christiaanse, orgel

Zaterdag 14 augustus 2021
Mark Christiaanse bespeelt alle klavierinstrumenten in de kerk: piano, harmonium en twee orgels! 

Zaterdag 21 augustus 2021
Familie Van de Wege
Gerard, orgel
Jeanine, blokfluit
Elize, piano

Zaterdag 28 augustus 2021
Vocaal Ensemble AMUSE (6 jonge zangers) 
M.m.v. Mark Christiaanse