Restauratie Hess-orgel

Benodigd bedrag: €57.000,-

 

Als stichting hebben we, van een Zeeuwse familie, een uniek éénklaviers Hess-orgel (bouwjaar 1786 / 6 stemmen) geschonken gekregen. Hier zijn we erg blij mee!

Vanaf 2022 zijn we enthousiast en actief aan de slag gegaan om het bedrag dat de restauratie kost bij elkaar te krijgen. Dit doen we door subsidies aan te vragen, maar ook door het werven van donateurs en het organiseren van diverse acties en evenementen.

Is het Hess-orgel eenmaal gerestaureerd dan zal het tijdens de jaarlijkse concerten, educatieve lessen aan basisschoolleerlingen ingezet worden. 

Een uniek Hess-orgel in Zeeland...

Orgelbouwer Hendrik Hermanus Hess (1735-1794) uit Gouda hield zich bezig met onderhoud en nieuwbouw van stadsorgels. Maar daarnaast bouwde hij ook huisorgels.

Deze orgels werden in huiselijke kring gebruikt om te musiceren, vaak samen met andere instrumenten of solozang. Er zijn ook meerdere voorbeelden waaruit naar voren komt dat met deze huisorgels religieuze bijeenkomsten aan huis begeleid werden.

De huisorgels van H.H. Hess hadden in die tijd een duidelijk ‘statussymbool’. Hij heeft bijzonder kostbare orgels gemaakt! Hij gebruikte zeer kostbare materialen, zoals schildpadbeleg op ebbenhout, parelmoer, massief ivoren ("elpenbenen") boventoetsen, “ingelegde parelen” en uitbundige vergulding.

Eén van die orgels, ditmaal een éénklaviers bureau-orgel, gemaakt in 1786 is recent, vanuit privé-bezit, geschonken aan de Hervormde (Grote- of O.L.V.) Kerk te Kapelle. Dit orgel is sinds 1786 ononderbroken in Zeeuws bezit geweest en vormt een belangrijke vertegenwoordiger voor de hoogstaande orgelbouw- en musiceerkunst die in de achttiende en begin negentiende eeuw in Zeeland voorkwam.

De restauratie van het Hess-orgel zal vooral bestaan uit herstel van de windlade, klaviatuur, mechanieken en pijpwerk. Ook de kas en de windvoorziening zullen in mindere mate aandacht krijgen tijdens de restauratie. Direct opvallende details zullen binnen de restauratie worden aangevuld. 


Na de restauratie van het Hess-orgel wil de stichting het orgel inzetten bij de jaarlijkse concertserie, maar ook tijdens educatieve lessen aan basisschoolleerlingen. De jaarlijkse concertserie is opgezet om samen muziek te beleven in de mooie dorpskerk van Kapelle (Zeeland). Jaarlijks nodigt de stichting bevlogen musici uit die mensen met hun muziek weten te raken. De stichting organiseert daarvoor mooie concerten op professioneel niveau. Met een hoofdrol voor ‘Het orgel’ en in diverse gevallen in boeiende combinaties met andere instrumenten en (solo)zangers.

Help mee om dit orgel te restaureren!

De totale kosten bedragen ca. € 57.000 euro. Voor het merendeel van het benodigde bedrag benaderen we diverse fondsen. Voor de overige € 25.000 euro doen we een beroep op jullie!

* * * 

 24-05-2023: Op dit moment is € 25.550,- van het totaal benodigd bedrag door diverse fondsen, organisaties en particuliere giften toegezegd!
* * *

Helpt u mee om het resterende bedrag bij elkaar te krijgen?
 


Doneer een gift op: NL21 RABO 0345 4467 47 t.n.v. St. Bätz-Witte Concerts Kapelle onder vermelding van: Restauratie Hess orgel (!)


Met jullie steun kunnen we dit unieke orgel weer laten klinken!

Dit project wordt o.a. ondersteund door: